Woontrends 2023


Vanaf 1 oktober is de nieuwste CBW-erkend campagne met de woontrends van 2023 gestart. Deze campagne laat jou als consument zien hoe je de nieuwste trends in jou interieur kan inpassen én laat ook zien waar je die trends kunnen bekijken en kopen: in de CBW-erkende woonwinkels. WOONDOCK is daar ook een woonwinkel van en een deel van het beeldmateriaal wat gebruikt wordt in deze campagne is bij ons in de winkel geschoten. Hoe tof is het dus dat je deze stijlen bij ons terug ga vinden.

Voor jou is er een super gave woontrendtest ontwikkeld om te kijken welke nieuwe woontrend het beste bij jou aansluit. Door op onderstaande link te klikken wordt je automatisch doorgestuurd naar de woontrend test.

Sustainable Hedonism


Tegelijk met de groeiende onzekerheid over de toekomst groeit de behoefte om thuis tot een plek maken waar we tot rust komen, onszelf opladen en zelfs elke dag een beetje verwennen als het kan. Wie goed voor zichzelf zorgt, kan er ook voor een ander zijn. Gemaximaliseerde mini-luxe helpt je daarbij. Zowel de woon- als slaapvertrekken, en niet te vergeten de badkamer (wellness thuis!), krijgen met betaalbare producten een luxe uitstraling. Kleine dagelijkse rituelen groeien dan zomaar uit tot geluksmomentjes. En precies daar hebben we behoefte aan.

In deze trend staat het gebruik van natuurlijke materialen en kleuren centraal. Aards, warm en rustgevend is de stijl waarin bruintinten de overhand hebben. Saai wordt het nergens dankzij de toevoeging van vergrijsde pasteltinten die een belangrijke rol voor accessoires opeisen.

Aardse tinten

Opvallend voor deze trend is dat de aardse tinten worden versterkt door het natuurlijke materiaalgebruik, de tinten lopen van licht naar donker. Accentkleuren spelen een vernieuwende rol en maken het bruin zachter en vriendelijker. Ze worden subtiel toegepast, vaak op transparante oppervlakten of in kleurverloop.

Houd je van strak of juist van meer organische vormen? In deze trend zie je ze beiden terug, je kiest wat bij je past. De vormen zijn elegant, kwalitatief en overwegend afgerond: het is het zachte gevoel dat hier de toon zet. In dessins worden zowel natuurlijke als grafische prints ingezet, met dégradé- of overloopeffecten. Te dol wordt het nooit, want ondanks dat er verschillende kleuren gebruikt worden, blijven de dessins rustig.

Milieuvriendelijke materialen

Helemaal passend bij deze trend zijn natuurlijke en, waar mogelijk, duurzame en milieuvriendelijke materialen. Ze hebben een luxe en kwalitatieve uitstraling, zijn nooit grof of onbewerkt. Glad hout, linnen, kurk, glad keramiek, gekleurd glas, transparant textiel, fijn leer, suède en fluweel, maar ook nieuwe biobased materialen worden toegepast. In combinatie leveren ze het luxegevoel op dat je blij maakt en niet zal vervelen.

Bij de CBW-erkende woonspecialist kun je nu al inspiratie opdoen rond deze trend. Dat kan natuurlijk online, maar misschien is het juist hier nog beter om alvast eens bij woonwinkel binnen te stappen. Als er een trend is die je moet voelen - letterlijk - dan is het deze!


Existential Power


De wereld dat ben jij, je bent zelf onderdeel van de natuur. Het idee dat als we de aarde redden, we onszelf ook redden zorgt voor steeds meer urgentie. Dit levert niet alleen angst, maar ook power op. Door te kijken naar wat wél al kan en hiermee te beginnen maak je, ook al is het misschien een kleine stap, het verschil. Dat doe je ook in interieur, bijvoorbeeld door steeds vaker te kiezen voor circulaire producten. Hergebruikte materialen dus, die een heel nieuw leven en functie krijgen.

Robuust en grillig

Natuur is een ontzagwekkend element in onze leefomgeving. Existential Power laat dit zien in de vormgeving in en om het huis. Deze trend lijkt wars van subtiel design, het interieur wordt juist robuuster, grilliger en daarmee extreem natuurlijk. Gebruikte vormen zijn organisch, veel vormen lijken direct ontleend aan de natuur. Rots-, steen- en keivormen hebben de overhand, het lijkt bijna of de natuur je huis binnendringt en het overneemt. Naast de gebruikte vormen zijn ook de materialen natuurlijk en - logischerwijs - steeds vaker milieubewust.

Het goede nieuws is dat er een hele golf aan nieuwe milieubewuste materialen beschikbaar komt! Tijdens de laatste Dutch Design Week waren hier al prachtige voorbeelden van te bewonderen, binnenkort heeft jouw CBW-erkende woonwinkel deze ook in huis. Daar zul je zelf ervaren dat de organische vormen en het milieuvriendelijke materiaalgebruik een perfecte match vormen met natuurlijk kleurgebruik, inclusief diepe, donkere tinten die de extreme kracht van de natuur aangeven. Natuurlijke en vaak handgemaakte woonaccessoires versterken de robuuste uitstraling van deze trend.

Oerkracht van de natuur

De gebruikte dessins bestaan uit natuurlijke structuren, reliëfs, grillige strepen, maar ook lava- of steenstructuren. Het kleurgebruik is natuurlijk en gebalanceerd, met vooral veel bruin- en groennuances. In combinatie met diepe donkere tinten die de oerkracht van de natuur symboliseren, creëer je een persoonlijk interieur dat kracht uitstraalt, een plek waar jij je één voelt met de natuur. 

Layered Spaces


Als we iets leerden de afgelopen twee jaar is het wel dat wonen, werken, leren en ontspannen prima te combineren zijn op één plek. Het in elkaar schuiven van wonen en werken in een huis, van stad en natuur en van binnen en buiten groeide van noodzaak uit tot trend. Fysieke ruimtes overlappen elkaar dankzij vindingrijke oplossingen steeds makkelijker. Door ruimtes slim in te richten, zit je elkaar geen moment in de weg. Soms lijkt het bijna alsof we ons leven kunnen uitklappen en weer in elkaar kunnen schuiven.Multifunctioneel

Ook een kleiner woonoppervlak biedt kansen om meerdere functies aan eenzelfde ruimte te geven. Hierdoor ontstaan vertrekken die multifunctioneel zijn. Slimme oplossingen voor bijvoorbeeld thuiswerken leveren een comfortabele, goed georganiseerde werkplek op waarbij privé en zakelijk prima naast elkaar functioneren. Met kamerschermen en multifunctionele meubels worden ruimtes handig omgevormd naar verschillende functies. Zit het werk erop, dan wordt het thuiskantoor in een handomdraai omgetoverd in een plek waar gegeten, gespeeld of ontspannen wordt.

Gelaagdheid krijgen Layered Spaces door vlakken in wand- en vloerdecoratie die in elkaar grijpen of over elkaar lijken te vallen. Zo wordt er getoverd met effecten die je het gevoel geven dat er veel meer ruimte is dan alleen het fysieke oppervlak.

Over gebruik van kleur in een kleine ruimte lopen meningen nogal uiteen. Wit heeft de naam ruimtelijk te zijn. De CBW-erkende woonspecialist kan je uitleggen dat juist kleur een manier is om ook een kleine ruimte, die voor meer doelen wordt gebruikt, gelaagdheid te geven. Bijvoorbeeld door verschillende kleurcontrasten te gebruiken zoals licht/donker, warm/koud en helder/vergrijsd. Contrast tussen licht en donker, warm en koud en fel en vergrijsd maakt de setting ruimtelijker. Met andere woorden: optisch spelen met ruimte levert mooie verrassingen op!

Onverwachte vormen

Gebruikte dessins bestaan vaak uit vlakken die elkaar overlappen of doorsnijden, recht of diagonaal. De truc van overlappingen is dat er onverwachte vormen en vlakverdelingen ontstaan, vooral wanneer er transparant of semitransparant materiaal wordt gebruikt.

Qua vorm houdt deze trend het lekker simpel: vormen zijn basic en terug te voeren tot rechthoeken en cirkels. Vaak overlappen vormen elkaar of lijken ze elkaar te doorsnijden. Mooi is dat er wel voor afgeronde vormen wordt gekozen. Materialen zijn glad en neutraal. Saai hoeft dat niet te worden als je ze in contrast toegepast. Hierdoor geven ze de ruimte ineens extra dimensie.


Quiet Glamour


Heb je de behoefte om je terug te trekken, een levenswijze te omarmen die autonomer, meer zelfvoorzienend, duurzamer en betekenisvoller is? Dan vormt de trend Quiet Glamour een bron van inspiratie om je huis in een nieuwe en tegelijk herkenbare stijl te dompelen. Deze woontrend is er voor dwarsdenkers. Voor mensen die niet op zoek zijn naar nog meer, nog groter en nog duurder, maar vurig verlangen naar hoe het was. Mensen die zichzelf het liefst omringen met mooie, eerlijke producten en materialen die een bekend en vertrouwd gevoel geven. Nuffig of oubollig is deze stijl nergens, hier draait het om moderne classics, een elegante stijl die indruk maakt!

Quiet Glamour grijpt terug naar de luxe van de jaren ‘20 en midcentury van de vorige eeuw. Met strakke en sobere vormen die tegelijk gedetailleerd en elegant zijn, klasse uitstralen. Het levert een modernistische look op met klassieke invloeden. Met andere woorden: retrodesign, klassiekers waarover destijds zo goed is nagedacht dat ze anno 2023 nog niets aan kracht hebben ingeleverd.

Eenvoudige luxe

Oude iconen herleven wel in een eigentijds vormgeving, zoals de rookstoel, het dressoir of het bureau. Zoals de naam van deze trend al doet vermoeden, draait alles om contrast: de producten zijn eenvoudig maar stralen tegelijk ultieme luxe uit, zijn herkenbaar maar hebben toch een nieuwe vormgeving. Vormen zijn elegant, tijdloos en nogal eens geïnspireerd op bekende klassieke interieuriconen.

Diepe kleuren

Qua kleur duikt deze trend de diepte in: van donkerrood tot smaragdgroen en kobaltblauw. Hier wordt gespeeld met contrasten om kleur extra kracht te geven. Actueel wordt het palet door toevoeging van roze en fris mintgroen, waardoor het traditionele kleurgebruik van deze stijl ineens een nieuwe wending krijgt. Een beetje goud maakt de elegante uitstraling van de kleurkaart compleet. Dessins in deze trend versterken de klassieke uitstraling. Ruitenmotieven, maar ook geometrische patronen die alleen in de verte nog aan klassieke ruitpatronen refereren worden toegepast. En natuurlijk de allermooiste geometrische patronen, zoals boogvormen en marmerprints.Voor materialen in deze trend geldt dat deze kwalitatief zijn, luxe uitstralen. Zo is er marmer in verschillende kleuren, geglazuurd keramiek, fluweel, zijde, fijn leer, (imitatie)bont, luxe hout zoals walnoot, geslepen glas, goud en koper.

De CBW-erkende woonspecialist heeft de mooiste voorbeelden nu al in huis. Reden genoeg om een keer langs te gaan, inspiratie op te doen en je te laten voorlichten.


Woontrend challenges


Twee stylisten zijn onze uitdaging aangegaan om een neutrale ruimte om te toveren tot één van de woontrends. Ze laten een geweldig resultaat zien!

Deze twee challenges zijn opgenomen bij WOONDOCK in onze winkel met onze producten. De gebruikte producten kun je dus bij ons in de winkel terug vinden.

CBW-erkend woontrends '23 challenge: Quiet glamour

Interieurstylist Iris deed mee aan onze Woontrend Challenge. Ze toverde in no-time een lege stijlstudio om tot een toffe ruimte in de trend Quiet Glamour. Dit is één van de vier woontrends voor 2023.

https://www.youtube.com/watch?v=7meGNXWz1m8

 

CBW-erkend woontrends '23 challenge: Layered spaces

Styliste Lisette is de uitdaging aangegaan om een lege studio om te toveren tot een sprekende ruimte in de trend Layered Spaces. Dit is één van de 4 woontrends van 2023.

https://www.youtube.com/watch?v=cs6vm8ZQDdo